perjantai 14. maaliskuuta 2014

OSPE = osaamisperustaisuutta

Osaaminen on nostettu keskiöön sekä ammattikorkeakouluissa (osaamisperustaisuus) että ammatillisessa koulutuksessa (osaamisperusteisuus). Miksi terminologia pitää tehdä näin vaikeaksi, vai onko kysymys kokonaan eri osaamisesta?

Ammatillisen opettajankoulutuksen OSPE-ryhmä opiskelee ammattikorkeakoulussa, joten meidän pitäsi puhua osaamisperustaisuudesta. Kun toisella asteella toimiva opettajaopiskelija miettii, miten hän toimii omien opiskelijoidensa kanssa, hän käyttää termiä osaamisperusteisuus.

Meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän osaamista monista eri elämän alueista. Osaamiseen sisältyy tietoja, taitoja ja asenteita. Näitä pitäisi osata hyödyntää myös jatko-opinnoissa. Eikä pelkästään hyödyntää, vaan myös vahvistaa, laajentaa ja syventää. Osaamisen tulisi olla keskiössä niin opintojen alussa, keskellä kuin lopputilanteissakin. Yksilöiden osaaminen tulisi valjastaa kaikkien hyödyksi.

OSPE-ryhmässä tämä tapahtuu siten, että opettajaopiskelijat toimivat toisilleen opettajina - Learning by Teaching. Tämä on järkevää, koska näin päästään harjoittelemaan koko ajan opetuksen suunnittelua, opiskelijoiden aktivointia, oppimisen ja osaamisen arviointia ja monia muita opettajan taitoja, jopa metataitoja.

Verrataan ammatillisen opetuksen sisältöjä talon ikkunoista avautuviin maisemiin. Perinteisesti opetussuunnitelmat sekä niiden toteuttajat opettajat päättävät sen, mitä ikkunasta näkyy. Opettajat haluavat itse kuvailla maiseman, vaikka kaikilla heidän opiskelijoillaan on omat silmät. Haluamme siirtää valmiit ajattelumallimme seuraaville sukupolville edelleen siirrettäviksi. Oppimistehtävät helposti vain vahvistavat opettajan mallia ajatella asioista.

This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Klikkaa suuremmaksi!

OSPE-ryhmässä vastuuopettajat eivät tarjoile valmiita oppimisen maisemia. Annamme opettajaopiskelijoiden päättää, millaisia ikkunoita taloon rakennetaan. Opintojaksosta vastuussa oleva opintopiiri suunnittelee ikkunoiden kehykset eli oppimiskysymykset. Tässä käytetään apuna opinto-oppaassa esiteltyjä arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Opintopiiri jakaa oppimiskysymykset opintopareille työstettäviksi, mutta antaa heille vapaat kädet maalata ikkunasta aukeavan maiseman (sisällöt). Kaikki opiskelijat pääsevät toimimaan vuorotellen sekä kehysten puuseppinä että maisemamaalareina. Ja voi sitä erilaisten maisemien värikylläistä kirjoa ja voi sitä tupaan tulvivaa valoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti