lauantai 18. lokakuuta 2014

Bloom + Dale = Kukkalaakso

Professori Edgar Dale esitti vuonna 1946 kartion, jonka kerrokset kuvaavat opiskelumuotoja eli tapoja oppia sekä näiden vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Dalen mukaan asiat oppii parhaiten ja syvällisimmin opettamalla ne muille. Tätä havaintoa olemme soveltaneet myös Köydenpunojan pedagogiikassa. Klikkaa kuvat suuremmiksi!



Katso Dalen tutkimuksia tarkemmin seuraavasta Douglas Baileyn videosta. Lukee- ja kuulee -vaihtoehdot ovat tässä videoversiossa toisin päin.




Kasvatuspsykologi Benjamin Bloom kehitteli vuonna 1956 kuuluisan tavoitetasojen taksonomiansa. Myös sitä visualisoidaan kolmion avulla seuraavasti. Alimmalla Tietää-tasolla opiskelija osaa lähinnä mekaanisesti toistaa asioita. Ylimmällä Luo-tasolla hän osaa käyttää oppimaansa uuden tiedon tai taidon tuottamiseen. Tälle tasolle päästään hyvin harvoin tavallisessa ammatillisessa opetuksessa.


Bloomin taksonomiaa selitetään tarkemmin seuraavassa videossa.




Huomasin, että näissä kahdessa kartiossa on paljon yhteistä. Jos Dalen kartion kääntää seisomaan kärjelleen Bloomin viereen, niin yhteydet selviävät konkreettisesti. Bloom + Dale = Kukkalaakso. Mikä ihanan houkutteleva yhdistelmä! Kukkalaaksossa oppiminen on ruusuilla tanssimista!


Opettamalla oppiminen (Learning by Teaching) tuottaa parhaat tulokset sekä määrällisesti että laadullisesti. Kehittelin aihetta eteenpäin seuraavassa kuvassa.


Opettamalla oppiminen on prosessi, jossa käytetään hyväksi kaikkia Dalen oppimisen kartion keinoja, kuten lukemista, kuulemista, näkemistä, havainnoimista, aitoa dialogia ja muistiinpanotekniikoita. 

Tämän lisäksi opettamalla oppimiseen kuuluu oppimisympäristön suunnittelu, jossa pohditaan opettamisen, ohjauksen, oppimisen ja arvioinnin pedagogisia malleja, menetelmiä, aineistoja, visualisointia, musiikkia, videoita, animaatioita, simulaatioita, pelejä  jne. Oppimistilanne jatkuu aina 360-asteen arviointiin asti. Jonkin asian opettaminen on kokonaisuudessaan melkoisen vaativa oppimistehtävä! Ei riitä, että oppii itse, vaan on saatava vielä muutkin oppimaan.

Opettamalla oppiminen johtaa lähes poikkeuksetta Bloomin asteikon kuudennelle eli uuden tiedon luomisen tasolle, Tässä on tiivistettynä Köydenpunojan pedagogiikan perusta ja salaisuus. 

Ota kantaa, niin kehitellään teoriaa yhdessä eteenpäin!

Markku Kuivalahti

3 kommenttia:

  1. Kukkalaaksoon siis, kyllä tämä menee insinöörinkin tajuntaan. Muutosjohtamisessa samanlaisia malleja: tiedän - ymmärrän - haluan - TEEN, jossa muutos on tapahtunut ja sisäistynyt, kun ihminen tekee sellaista, joka on muutoksen tavoitteena. Soveltuu siis varsin hyvin myös tuohon oppimiseen!

    VastaaPoista
  2. Blogin kello on varmaan USAn ajassa, julkaisin kommenttini ma 20.10. klo 9:27 :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jari-Matti! Siirsin Tyynenmeren ajasta Helsinkiin.

    VastaaPoista